Bezoeken

Programma

17 augustus 2024

Optredens

 WERVELWAAIEN   prachtige poëzie door Annette Aeneae Venema bij de beelden van fotografe Loulou Beavers


Barneveldskamerorkest    het klein ensemble van het barneveldskamerorkest speelt heerlijke licht klassieke stukken. 


NoButs   in het kerkje proberen de mannen de echo’s uit het verleden te mengen met akoestische popmuziek anno 2024


Agnes van Meerveld & Ali de Boer   creëren een samenspel van viool en orgel


Saxuette    het duo Robert van Laar en Fred van den Broek presenteren “Saxuette, muziek door twee heren met vijf saxofoons"


Danscompagnie Parallel    de zes jonge dames van Parallel werden onlangs 3de op het NK met hun eigen moderne choreografie 


Charlotte Bon & Erik Raayman    Charlotte en Erik gaan de uitdaging aan om viool en gitaar samen te brengen in klassieke muziek


HA!Man South Africa (ook kids)   Francois le Roux is artistiek, spontaan, energiek en improviseert er op los. Unieke ervaring gegarandeerd!

Kunst in Kootwijk

Waar kunst en natuur elkaar ontmoeten

Op 17 augustus verandert ons Veluws dorpje weer in een bruisend kunstenaarsdorp. Er is een verrassend veelzijdig programma met vele kunstenaars die hun werk exposeren, diverse workshops en mooie voorstellingen.


Dit jaar is er ook een Textiel en Ambacht afdeling met als thema Dior. Dior heeft heel veel handwerk tradities in de collecties, waar de deelnemers zich door hebben laten inspireren. 


Voor het eerst is er dit jaar ook een horecaplein op de Brink. Ga lekker zitten en genieten van de optredens en alle exposities om je heen. 

Bezoeken

Kunst in Kootwijk speelt zich af in de gezellige kleine kern van Kootwijk, midden op de Veluwe. Alle locaties zijn op loopafstand dicht bij elkaar, waardoor je makkelijk alle kunstenaars kunt bezoeken. Ook zijn er verschillende mogelijkheden om iets te eten of te drinken.


Parkeren kan op loopafstand langs de Kerkendelweg. Bijna alle locaties zijn met de rolstoel toegankelijk. Download het programma om jouw bezoek te plannen.

Exposities

Geopend van 10:30 tot 17:00

Manuel Boonzaaijer (schilderkunst)

Hill Baars (schilderkunst)

Stefan Damman (schilderkunst)

Liesbeth Kuik (schilderkunst)

Nynke van de Haar (schilderkunst)

Evert Schimmel (beeldende kunst)

Jan van Wingerden (schilderkunst)

Amke de Kiviet (fotografie)

Rypke van der Ploeg (schilderkunst)

Lily Nijhof (schilderkunst)

Helena Zanting (collages)

Inez Köhler (schilderkunst)

Bettina Regeling-Cabrera (schilderkunst)

Hilde van der Kamp (beeldende kunst)

Leone Tonkinson (schilderkunst)

Kees van de Reep (beeldhouwkunst)

Kees Weimer (beeldhouwkunst)

Tine Harleman (beeldhouwkunst)

Hanny van Ee (beeldende kunst)

Marjan van Schaik (glas)

Teun van den Brink (metal artist, sieraden)

Gerrie van de Reep (edelsteen hangers)

Stien van Ee (haute couture)

Saar Snoek (draagbare hoedenkunst)

Carolien van den Berg (lederen tassen)

Angela Jansen (jeans art)

Marjolein van der Heide (broderie d'art)

Hester Dennissen (goudborduren)

Workshops

Papierpulp   Evert Schimmel helpt je om zelf een creatie te maken (ook kids)  

Creatief met verf   Hill Baars & Lily helpen je om zelf iets gaafs te maken (ook kids)

Olietondrummen   De Voortzetters leren je hoe je muziek uit olietonnen haalt (ook kids)

Demonstratie edelstenen slijpen   Gerrie van de Reep laat zien hoe zij werkt

Creatief met jeans   Bij A-leebel kun zelf aan de slag met jeansstof (ook kids)

Wij gaan op berenjacht   Samen spelen met Angelique Severs (ook kids)

Textiel ambacht   Maak een eigen werkje: smokken, haken, borduren of breien. Door Tesselschade met Alet Berkelbach, Lenny Lunow, Riet Kraaijeveld, Claartje de Kreuk (ook kids)

Hill Baars

Kunstschilder

Mijn start in de creatieve wereld begon ik 2003. Na vele workshops en de kunstacademie in Nunspeet kwam ik op les bij Drago Precenica en Kees Slokker. De speciale techniek van Drago trok mij enorm aan.


Tijdens Kunst in Kootwijk exposeer ik met mijn werk en geef ik doorlopend workshops aan bezoeker, waarbij ik me ook focus op de kinderen. Samen met Lily help ik iedereen om creatief bezig te zijn met verf.

Bekijk de kunstenaars

Deze kunstenaars exposeren op 17 augustus 2024

Manuel Boonzaaijer

Kunstschilder

In september 2012 startte ik aan de Wackers Academie te Amsterdam. Dat is een klassiek georiënteerde opleiding voor figuratieve teken- en schilderkunst. In 2017 ben ik er onder begeleiding van Maarten Welbergen afgestudeerd.


Ik ben een enthousiaste ‘en plein air’-schilder, en het Kootwijkerzand behoort tot mijn meest geliefde stekjes; ik heb daar inmiddels 43 schilderijen gemaakt.

Rypke van der Ploeg

Beeldend kunstenaar

“Wat mij raakt, daar moet ik iets mee.” Dat is het uitgangspunt zowel bij het werken in het platte vlak als ook bij mijn beelden. Ik word niet gehinderd door een dwingende keuze van een bepaalde techniek of thema. Wat zich aandient, daar ga ik mee bezig; het liefst 'live'. 


Tijdens Kunst in Kootwijk exposeer ik met werken op 'plat vlak' en zal ik live impressies maken bij optredens. 

Lily Nijhof

Tekenen/schilderen

Mijn naam is Lily, ik ben 13 jaar en mijn hobby's zijn paardrijden en tekenen/schilderen. Ik teken graag met pastelkrijt en potlood. Af en toe schilder ik. Het leukste is om nieuwe dingen uit te proberen en mezelf uit te dagen!

Ik hou ervan om dieren, mensen en plaatsen realistisch te tekenen. Mijn favoriete vakken op school zijn dan ook de creatieve vakken: tekenen, handvaardigheid en Onderzoeken & Ontwerpen. Ik heb heel veel zin om een aantal van mijn werken aan jullie te laten zien tijdens Kunst in Kootwijk! 

Stefan Damman

Kunstschilder

Als schilder, geboren en getogen in de bruisende stad Amsterdam in 1969, word ik diep beïnvloed door de caleidoscoop van ervaringen die mij omringen. Mijn kunst is een weerspiegeling van deze fascinatie voor de vluchtige momenten en fragmenten van het leven die voorbijgaan, die elk hun eigen unieke klank en beeld bevatten. 

Helena Zanting

Beeldend kunstenaar

Helena fotografeert, tekent, maakt collages en houtsculpturen. Ze is een veelzijdig kunstenares en verkent graag nieuwe mogelijkheden, vooral omdat het bekende snel verveelt, aldus Helena.

Liesbeth Kuik

Kunstschilder

Liesbeth is een vaste kunstenaar bij Kunst ik Kootwijk. Zij is gefascineerd door de natuur in en om ons dorp. Ze is dan ook dagelijks in Kootwijk of op een andere plek op de Veluwe te vinden. Ze maakt prachtige gedetailleerde en realistische schilderijen van dieren, natuur en vooral van bomen. 

Inez Köhler

Beeldend kunstenaar

Inez Köhler heeft schilderlessen gegeven aan straat- en weeskinderen in Zuid-Amerika en is door haar verblijf en rondreizen geïnspireerd geraakt tot het maken van een groot aantal kleurrijke Peruaanse en tangoschilderijen.

Nynke van de Haar

Tekenaar

Mijn naam is Nynke 25 jaar en ben werkzaam als IVF-analist, maar daarnaast ook gepassioneerd autodidactischetekenaar.

Ik maak realistische tekeningen met pastel van voornamelijk (huis)dieren en mensen.

Bettina Regeling-Cabrera

Kunstschilder op veren

Ik kan me geen moment van mijn leven herinneren wanneer ik niet aan het tekenen of schilderen was, maar pas in 2011 ben ik in contact gekomen met deze bijzondere vorm van kunst “schilderen op veren”. Er was toen niets in boeken of filmpjes te vinden dus ik heb veel technieken geprobeerd en geoefend. Omdat de veren niet van tevoren voor behandeld zijn, blijven ze bewegen tijdens het hele schilderproces. Dit maakt van deze vorm van kunst een grote uitdaging. Wat 12,5 jaar geleden voor mij onmogelijk leek te zijn, is mogelijk geworden, door het te DURVEN proberen en te blijven DOORZETTEN.

Evert Schimmel

Beeldend kunstenaar

Al meer dan een halve eeuw maak ik reliëfs van papierpulp. De grondstof maak ik zelf van oude kranten, dat ik verwerk tot een soort papierklei. Als het hard is blijft het enigszins elastisch en het is daarmee tamelijk sterk. Na droging bewerk ik het door te schuren en met acrylverf te kleuren. Mijn ontwerpen zijn meestal abstract-organisch. 

Jan van Wingerden

Kunstschilder

Geboren in 1963 in de prachtige Alblasserwaard, is Jan al op jonge leeftijd gefascineerd door tekenen en schilderen. Door de loop der jaren is hij bezig geweest om een geheel eigen stijl te creëren. Er verschenen in de loop der jaren, veel schilderijen over de dieren welke zijn grote liefde hebben. Edelherten, wilde zwijnen, reeën, vossen in de daarbij behorende biotopen. Ook landschappen en stillevens schildert Jan graag. 

Hilde van der Kamp

Beeldend kunstenaar

Begin jaren negentig ben ik begonnen bij een kunstschilder met figuratief schilderen. Daarna een 4 jarige opleiding kunstzinnige therapie en vervolgens cursus expressieve technieken.

Ik schilder voornamelijk uit de kleur en zie wat er uit tevoorschijn komt. Daarom zijn werken uniek en nooit 2 hetzelfde. 10 jaar geleden heb ik nog een opleiding beeldhouwen en vormgeving gedaan.

Amke de Kiviet

Fotografe 

Amke is professioneel portretfotograaf voor o.a. Filosofie Magazine, Quote en De Groene Amsterdammer en voor particulier diereigenaren. Met haar vrije werk exposeert zij geregeld. Ze exposeerde met haar dierenportretten op het Foto Festival Naarden, Salon Amsterdam en vorig jaar bij Herman van Veen / Arts center. In de maand juli 2024 exposeert Amke in Gallery De Kolk in Spaarndam. Tijdens Kunst in Kootwijk laat zij naast dierenportretten ook haar nieuwe serie ‘Bedden' zien.

Leone Tonkinson

Kunstschilder

My work celebrates the Old Masters, both in technique and in subject matter. I am passionate about making high definition studies of wildlife. While painting I love getting lost in the magic that happens in the details and the challenge of creating an illusion of how I feel about my observations. I am also fascinated by sunlight, how it defines form, dances with color and makes me feel. I build up layers in my work with soft hues and a wide range of values. 

Kees van de Reep

Beeldend kunstenaar

Iets creëren zonder beperkt te worden door de grenzen van de realiteit, niet door de realiteit te ontkennen, maar door de realiteit aan te vullen met fantasie en zo een grenzeloze werkruimte te realiseren.

Tine Harleman

Beeldend kunstenaar

In 2015 is Tine begonnen met het maken van beelden.

Dieren vertederen haar en zo diende een idee voor het maken van een beeld zich aan. De uitdaging is om er een "kwinkslag" aan te geven. Ze gaat aan de slag; zagen, snijden, schuren, schaven, zagen, snijden....

Pas als er een glimlach op haar gezicht verschijnt, weet ze dat ze op de goede weg zit. De beelden worden in beperkte oplage gemaakt en vervaardigd in neolith (kunsthars).

Kees Weimer

Beeldend kunstenaar

Kees is een kunstenaar gespecialiseerd in het creëren van levensgrote kunstwerken. Enkele werken zijn een stier van Cortenstaal en met cortenlasdraad gelast om kleurveschil te verkomen. Zijn kunstwerken zijn een betoverende aanvulling op elke omgeving en zullen zeker de aandacht trekken van kunstliefhebbers.

Hanny van Ee

Beeldend kunstenaar

Hanny is beeldend kunstenaar en beheerst diverse disciplines. Naast haar schilderijen in diverse stijlen, maakt ze ook composities van hout. Haar werk exposeert ze regelmatig, en ook in haar eigen galerie “de Brummelhof”.

Teun van den Brink

Metal artist, sieraden

Teun maakt sieraden van verschillende materialen die door anderen als restmateriaal of afval gezien worden. Maar niet voor Teun. Als 'self taught' edelsmid met een grote passie om mooie dingen te maken, geeft hij nieuw leven aan metaal en ander materiaal, meestal in de vorm van sieraden.

Marjan van Schaik

Glas kunstenaar

Kleurrijk en abstract, dit zijn de meest kenmerkende aspecten van het werk van Marjan van Schaik. Haar grote passie is het blijven experimenteren met nieuwe technieken waarbij het glas altijd centraal staat. Dit is terug te zien in de verscheidenheid in haar werk.

Gerrie van de Reep

Hangers van natuursteen

In 2016 heb ik een cursus "Mineralen slijpen" gevolgd om mijn vaardigheden verder te ontwikkelen. Sindsdien heb ik een mooie verzameling van hangers van edelstenen die ik zelf gezaagd, geslepen en gepolijst heb in mijn assortiment.

Textiel en ambacht

Geïnspireerd op DIOR

Dit jaar hebben we een textiel en ambacht afdeling op het erf van boerderij het Zwarte Paard. Dit is volledig georganiseerd door Stien van den Berg - van Ee.


Stien vertelt hierover: "Al ruim 30 jaar heb ik een eigen couture atelier aan huis. In coronatijd heb ik een cursus luneville borduren gedaan, en naar aanleiding daarvan mocht ik meedoen met het borduren van de Koninklijke gordijnen voor Huis ten Bosch. Met vele andere dames mochten we bij de opening zijn van het Textiel museum en later ook naar Paleis Huis ten Bosch de gordijnen zien hangen in de Chinese zaal. De ambacht moet behouden blijven en voor Kunst in Kootwijk ik heb verschillende dames bereid gevonden om hun kunsten te laten zien en door te geven door workshops. Met het thema Dior, die heel veel handwerk tradities in de collecties heeft, hebben we ons laten inspireren en komt textiel en traditie op 1 !!"

Stien van den Berg - van Ee

Haute couture

Al ruim 30 jaar heb ik een eigen couture atelier aan huis.

Ik ontwerp en maak kleding op maat. 

Saar Snoek

Draagbare hoedenkunst

Saar Snoek is een ambachtelijk vilt en hoedenmaker. Ze ontwikkelt innovatieve vilttechnieken. Ze zoekt de grenzen van het medium op en vernieuwt binnen tradities. Met haar draagbare kunst en hoeden won ze internationale prijzen, waaronder the Prix de Savior Faire van het musée atelier du Chapeau.

Carolien van den Berg

Lederen tassen

Ik maak op maat gemaakte lederen tassen en accessoires. Je kunt helemaal zelf je tas samenstellen door een model te kiezen en daarna het type en kleur leer, voering, garen en fournituren. Uiteindelijk heb je helemaal je eigen gekozen tas die 100% jouw smaak is. Ik maak de tassen van begin tot eind zelf met de hand in mijn atelier in Harderwijk.

Hester Dennissen

Goudborduren

Goudborduren is een eeuwenoud ambacht. Het is een techniek waarbij gouden en/of zilveren draden op stof worden aangebracht om kleding, emblemen, liturgische gewaden en vaandels te verfraaien. Het gebruik van goudborduurwerk is vaak symbolisch en het representeert rijkdom, prestige of zelfs goddelijkheid en het is veelvuldig te zien bij religieuze ceremonies koninklijke gelegenheden en gala’s. Naast de traditionele toepassingen wordt goudborduurwerk ook in de moderne Haute Couture en hedendaagse kunst toegepast.

Marjolein van der Heide

Broderie d'art

Marjolein is gespecialiseerd in Haute Couture Borduurtechnieken, ook wel genoemd Broderie d'art. Broderie d’art wordt toegepast om stoffen rijk te versieren met kralen, pailletten, kristallen, borduurgarens, koord, raffia en diverse andere materialen. Diverse modeontwerpers en kunstenaars weten haar atelier te vinden voor het ontwerpen en uitwerken van uiteenlopende borduuropdrachten.

Angela Jansen

Jeans Art

Het is enorm leuk om iets te creëren uit materiaal dat gewoon nog bruikbaar is. Zeker als je weet hoeveel tijd, energie en geld het kost om jeans te produceren. Bedenken wat en hoe ik iets ga maken, de 'juiste' broek en kleur vinden, knippen en naaien; jeans recyclen is een leuk proces.


Naast de kunstige workshops deze dag, is er een leuke ACTIE:

bij inlevering van je oude jeans (volwassen maat) mag je een handmade jeans-art uitzoeken! (Geldig voor de eerste 25 bezoekers)

Alet Berkelbach, Lenny Lunow,

Riet Kraaijeveld, Claartje de Kreuk

Smokken, breien, haken en borduren

Op uitnodiging van Stien van Ee mogen wij op 17 augustus workshops smokken, breien, haken en borduren geven in één van haar schuren. Leuk voor leeftijden van 8 tot 88!


Wij zijn actief voor Tesselschade afdeling Amsterdam. Het is een sociale vereniging opgericht in 1871. De vereniging ondersteunt vrouwen op weg naar hun economische zelfstandigheid.

Optredens &

                    voorstellingen

Barneveldskamerorkest

Het Klein Ensemble

Het Klein Ensemble bestaat uit zes personen en zijn allen lid van het orkest: vier strijkers en twee blazers. Het Klein Ensemble verzorgt geregeld optredens op allerlei soorten bijeenkomsten. Zij spelen verschillende soorten muziek.

Charlotte Bon &

Erik Raayman

Viool en gitaar

Tekst volgt

Nobuts

Akoestische popmuziek

Wij zijn vier gepassioneerde muzikanten, altijd op zoek naar mooie liedjes en teksten die je niet hapslikweg terzijde kunt schuiven. Voor Kunst in Kootwijk kijken we er naar uit in het prachtige oude kerkje te mogen spelen, waar mensen al honderden jaren hun zorgen en dankbaarheid hebben gedeeld. We gaan proberen die echo’s uit het verleden te mengen met onze akoestische muziek anno 2024.

Saxuette

muziek door twee heren met vijf saxofoons

Sinds 1997 vormen Robert van Laar en Fred van den Broek samen heet saxofoonduo Saxuette. In 2000 en 2005 organiseerden zijn twee mooie concerten in de St. Aegtenkapel te Amersfoort, waarna in 2013 een concert volgde in kerkelijk centrum De Bron in de Keistad.

We brengen een breed programma van eigentijdse muziek van Klezmer tot Jazzy stukken.

Robert speelt de alt-, tenor- en bartonsaxofoon terwijl Fred de sopraan- en altsaxofoon speelt. Door de diversiteit van de verschillende saxofoons verveelt de muziek nooit.

Agnes & Ali

Samenspel van viool en orgel

Ik ben Agnes van Meerveld, een gediplomeerde, enthousiaste en dynamisch viool-en altviooldocente uit Barneveld. Al geruime tijd geef ik (alt)vioolles aan kinderen vanaf 5 jaar, jongeren en volwassenen, zowel beginners als gevorderden. Ik speel regelmatig in het Barnevelds Kamerorkest en speel soms samen met Ali de Boer (orgel) in kerkdiensten of ouderenbijeenkomsten.


Ik ben Ali de Boer, speel orgel als amateur en ben organist in de Emmaüskerk in Barneveld en in de Geref. Kerk in Kootwijk. Ook ben ik vaste begeleider van de Chr. Zangvereniging Con Amore uit Barneveld. Ik speel wel eens samen met Agnes van Meerveld (viool) in kerkdiensten en begeleid op piano ook regelmatig leerlingen van Agnes bij examens.

Danscompagnie Parallel

Moderne dans

De zes jonge meiden van Danscompagnie Parallel hebben al veel bereikt als dansgroep. Zo werden ze op 30 juni 3de op het EK in Terneuzen. 

We zijn erg blij dat ze dit jaar weer optreden tijdens Kunst in Kootwijk. Kom dit zeker zien!

De Voortzetters

Olietondrummers (doe mee!)

Op 1 augustus 2013 wilde een groep muzikanten op een andere manier muziek gaan maken. Geen saaie uniformen op straat en klassieke nummers werden niet meer opgenomen in het repetoir. We gaan helemaal voor herkenbare muziek die goed in het gehoor ligt en ook voor jongeren leuk is om te spelen. Het stoffige imago van een muziekvereniging moet zeker verdwijnen, omdat samenmuziek maken een stimulans is voor iedereen!

Wervelwaaien

Poëzie bij fotografie 

De voorgedragen gedichten zijn van Annette Aeneae Venema, de geprojecteerde fotomomenten van Loulou Beavers. We willen graag dat de tekst- en fotobeelden de bedoelde sfeer oproepen en elkaar aanvullen.


Voor Annette is wervelwaaien niet alleen wat buiten in de natuur gebeurt, maar ook het bewegen van flarden van gevoelens en gedachten in haar hoofd om ze dan in woorden te vangen. 


Loulou laat met haar natuurfotografie zien hoe zij de natuur vanuit haar binnenwereld beleeft.

HA!man

Energieke muzikant uit Zuid-Afrika

Francois le Roux uit Zuid-Afrika is een zeer bevolen muziekkunstenaar. In 2023 gaf hij een thuisconcert in Kootwijk op uitnodiging van Stichting Kootwijk Cultureel, waar we verrast werden door deze muzikale duizendpoot. Nu komt hij weer naar Nederland. Laat u verwonderen!


"Le Roux redefines the modern South African musical genre, rocking the roots of traditional African rhythm and challenging any preconceived ideas about what one is allowed to do with two keyboards, a speaker system, a descant recorder, a live cello and voice."